Професията „Маникюрист-педикюрист“ и как да отворя салон за маникюр?

Професията „Маникюрист-педикюрист“ и как да отворя салон за маникюр?
4 април 2019

Преди да дадем насоки какви са стъпките по отваряне на салон за маникюр, бихме искали да ви запознаем какво точно представлява професията маникюрист-педикюрист.

Неведнъж сме казвали, че тази професия е равностойна на артист + психотерапевт. Това си е творческа работа, съчетана с грижа за здравето, красотата и умението да работиш с хора. Много е важно да имате здрав кръст и гръб, защото не е толкова лесно, колкото изглежда, когато отидеш на маникюр и си от другата страна.

Най-основната стъпка по пътя на този занаят е успешното завършване на базов курс по маникюр и педикюр. Следват безброй надграждащи нива – ноктопластика с гел/акрил, апаратен маникюр, лакиране под кутикула, различни техники за декорации, допълнителни форми за ноктопластика. Възможностите са безброй, тъй като непрекъснато излизат нови продукти, тенденции и техники на работа. Това е сфера, в която човек има възможността да израства, да покорява предизвикателства – и със собствената си същност, и с уменията си.

Работата е отговорна, тъй като е свързана със здравето на клиента, не по-малко от красивия резултат.

След като сте придобили необходимата квалификация, е препоръчително да поработите за някой, с някой и изобщо да имате наставник, който да ви помогне в усъвършенстването, да посочва грешките ви и да ви дава насоки. Често е предизвикателство да се намери такъв човек, защото всеки курсист се възприема като потенциален конкурент и са малко преподавателите, които ще ви разкрият тайните си. Разбира се, има много отдадени учители, които са посветили живота си на това и го правят от сърце. Поинтересувайте се кои са те на национално ниво.

И тук, като във всяка професия, освен обучението, се изисква много четене, наблюдаване, ровене в мрежата, опит-грешка, практика и т.н. Не се получава само с гледане на клипове в интернет. Има тънкости, както с употребата на продуктите, с инструментариума, така и със самия индивидуален подход към клиента. Няма крачета и ръчички, които да са еднакви с тези на друг човек. Винаги се съблюдава конкретния случай по отношение на здравето и естетиката.

По-горе споменахме, че е нужен здрав гръб и кръст. Да, това е така. Пригответе се да сте седнали и приведени по 8-12 часа на ден, понякога и 7 дни в седмицата. Работата никак не е лесна. Ако наистина вътрешно усещате, че това е вашето нещо и страст, дерзайте! Всеки открива за себе си колко и как да работи, за да се чувства добре.

Ние, като вносител на гел лакове Mixcoco от Холандия, както и на козметика за маникюр от Полша и Украйна, често ни гостуват партньори от чужбина, които се удивяват как салоните в България никнат като гъби и колко много са те наистина. По статистика във Варна, където се намираме и ние, има над 200 салона. И сигурно още толкова дами, които работят нелегално от вкъщи, дори и без квалификация.

В пазарната икономиката има един принцип, че търсенето определя предлагането. Има и още един принцип, че оцеляват най-качествените услуги, дори и да са на по-висока цена, стига да предлагат качество и допълнителна стойност за клиента. Даваме това като тема за размисъл. Жените общуват. Много! Според маркетинговите проучвания, доволните клиентки препоръчват на 4 свои приятелки дадено място, продукт или услуга. Недоволните – на 11 свои приятелки. Почти 3 пъти повече!

След като сте обмислили и предприели горните стъпки, натрупали сте опит в салон (можете и да започнете сами след курсовете, но е гарантирано, че лутането ще е много повече, а резултатите – далеч по-бавни и неудовлетворяващи), вече може да помислите за помещението. Ако разполагате с ваше собствено такова, проверете с какъв статут е. Всяко помещение, освен гараж, може да се превърне в салон. Можете да отворите салон и без да преминавате обучение като маникюрист-педикюрист. В такъв случай е необходимо да наемете квалифицирани кадри, на които да заплащате възнаграждание.

Важно ли е местоположението на помещението? Истината е, че локацията продава. Добре е да има човекопоток - централна пешеходна зона е идеалният вариант. Ако има възможност за паркиране, още по-добре. Известни са ни, обаче, много салони за маникюр, разположени в крайни квартали, които нямат празен час в графика си. Най-важното в салона са хигиената, квалификацията на маникюриста и приятната релаксираща атмосфера. Останалото е бонус.

Ако се налага смяна на статут, независимо дали се отнася за собствено или наето помещение, ви препоръчваме да наемете фирма, която ще свърши всичко вместо вас, а то не е малко. Цялата процедура отнема около 3 месеца, като се състои в бюрокрация и висене по институции.

Ако помещението е наето, имайте предвид, че в законодателството не е регламентирано кой поема разходите по смяната – наемателят или наемодателят. Тук вече е въпрос на договорка между двете страни, като практиката показва, че ако наемателят поеме този ангажимент, наемодателят прави предварително договорени отстъпки от наема през първите няколко месеца.

При откриване на салон е необходимо да се съобразите със законодателството и най-вече с изискванията на РЗИ и местната администрация.


Помещението трябва да отговаря на следните условия, съгласно Наредба
№15  от 21.08.1987 г., за хигиенните изисквания в козметичните салони:

 • самостоятелно помещение, построено или пригодено за тази цел;
 • всяко работно място да е с минимална площ от 6 кв.м.;
 • разстоянието между столовете да е минимум 1 м., а от крайния стол – до стената – мин. 0.8 м.;
 • място за посетителите е с размери 2.5 кв.м. – за всяко работно място;
 • в салон с до 3 работни места са необходими подходящо място за посетители и закачалка за горни дрехи, на разстояние най-малко 1.5 м. от работните места;
 • вентилация с двукратен обмен на въздуха за 1 час и горни отваряеми крила на прозорците;
 • всяко работно място се оборудва с маса и плот;
 • задължително е в помещението да има умивалник;
 • до 5 работни места може санитарният възел да е общ, над 5 – мъжете и жените трябва да са в отделни тоалетни;
 • козметичните услуги се извършват само от правоспособни специалисти;
 • разрешава се употреба само на козметични и тоалетни средства,  уреди и инструменти за работа, за които има стандартизационни документи или санитарни  разрешителни от органите на държавния санитарен контрол;
 • работещите в салоните трябва да имат редовно заверени лични здравни  книжки, които се съхраняват от отговорника на салона или от заместника му (определени със заповед на ръководството);
 • Новооткритият салон се регистрира в РЗИ, където се подава уведомление (по образец) за разкриване на обект с обществено предназначение, заедно с нужните придружаващи го документи. Консултирайте се със служителите в РЗИ и за другите изисквания към санитарно-хигиенната част.

 

Изисквания във връзка с упражняване на дейността:

За да упражнявате търговска дейност, трябва да създадете фирма с правна форма, която е най-удачна за дейността – ДЗЗД, ООД, ЕООД или физическо лице - ЕТ. Консултирайте се със счетоводител, като вземете под внимание, че често те ще ви посъветват коя форма е най-удобна за осчетоводяване (тяхната гл.т.), а не най-практичната и изгодна за вас. Поставете правилно въпроса и внимавайте.

Ако изберете да се регистрирате като ЕТ, дейността на салона попада в обхвата на патентните дейности и независимо от реализирания финансов резултат за календарната година, ще дължите определена конкретна сума данък-патент, определена по решение на Общинския съвет на съответната община, където ще направите евентуалната регистрация на фирмата (Наредба за определяне на местните данъци и такси). 
Ако изберете да упражнявате дейността като лице, упражняващо свободна професия, не сте задължени да водите счетоводство по Закона за счетоводството, но в края на годината внасяте 10% данък, на база реализираните доходи през годината - определените нормативно признати разходи 25% (за справка чл.29, ал.1, т.3 от ЗДДФЛ). Всяка форма има своите предимства и недостатъци и свързани с тях документация и разходи.


След като сте минали през регистрацията и сте осигурили помещение:

 • Необходимо е да регистрирате работното време към Общината. За целта се представят документи, доказващи статута на помещението, регистрацията на касов апарат и други.
 • Необходимо е да регистрирате салона в РЗИ. Това е институцията, която контролира използваните в салона продукти. Необходимо е всеки продукт да бъде етикетиран на български език, с упоменат вид на продукта, производител, вносител, основен състав, годност, начин на употреба. Продуктите, чиито срок на годност се определя от деня на разопаковане, е необходимо да водите в протокол с точния ден на първата употреба или тази дата да се отбележи върху опаковката му.
 • Институциите, с които ще имате редовно взаимодействие, са: Министерството на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Националната агенция за приходите, Служба по трудова медицина и Инспекцията по труда.
 • Необходим е касов апарат (ако не сте на патент).
 • Пожарна безопасност – нужна е противопожарна инструкция, съгласувана с Началника на Пожарната служба по местоживеене.
 • Договор със Служба по трудова медицина и безопасност на труда, които изготвят първоначална оценка на професионалния риск. Договорът не е задължителен при маникюристи, които работят сами и нямат наети на трудов договор други лица.


Прилагаме за ваше улеснение изискванията и наредбите, свързани с откриването на салон за маникюр:

Как да ценообразувате? Можете да поискате разходно-количествена норма от фирмите-доставчик. Тази справка може да ви даде една твърде обща представа, тъй като що се отнася до маникюр, определяща е дължината на самите нокти. Например: един изграждащ гел може да стигне за 10 или 20 ноктопластики, в зависимост от дължината, която се изгражда. Същото се отнася и за гел лаковете, базите, топовете и т.н. В началото можете да започнете с цени, сходни на близките до вас салони, като разбира се, избягвате нелоялни практики.

В процеса на работа е добре да засечете сами разхода си на материали за дадена процедура. Отбелязвайте колко клиенти имате на месец, отделно водете разходите си за материали за салона, ток, вода, интернет, телефон, наем (ако сте под наем), разход за счетоводство и  др. Не забравяйте да калкулирате труда си и да добавите печалба. Трудът и печалбата са различни понятия. Ако работите за себе си и си мислите, че възнаграждението, което сте включили в ценообразуването е печалбата ви, грешите. Представете си, че плащате заплата на нает на работа маникюрист. Тогава ще имате ли печалба от салона? Не. Внимателно водете всички разходи и адаптирайте цените си и съгласно икономическата обстановка в страната.


Ние можем да ви съдействаме с всички професионални материали за салона: консумативи, инструменти СТАЛЕКС, гел лакове Mixcoco, изграждащи гелове и съпътстващи аксесоари - на преференциални цени на едро. Попитайте ни за ценова листа.

Желаем ви успех и безброй доволни клиенти!

Копирането и използването на текста е забранено!


Четете още в блога ни за маникюр и ноктопластика:

2
0 тънкости за перфектен гел лак и свалянето му
Как да предпазим гел лака от надигане
15 интересни факта за ноктите
В търсене на дълготрайния маникюр - гел лак или шилак?

 

САМО днес! БЕЗПЛАТНА доставка на поръчки над 25 лв.!

Безплатна доставка до офис на Еконт или адрес с Рапидо

прочети още

Козметично изложение "Фестивал на красотата - Варна 2019"

Каним ви тази есен, на 17. и 18. Ноември ще се проведе козметично изложение, с участието на Mixcoco, в Delta Planet Mall.

прочети още

Новите социални добавки в онлайн магазин Noktoplastika.Net!

С всеки изминал ден се стараем да направим преживяването Ви в нашия магазин все по-леко и удовлетворяващо! Вижте с какво улеснихме Вашето взаимодействие с нас...

прочети още

Какви са често срещаните проблеми в салона за маникюр?

Защо се надига гел лакът? Защо ноктопластиката не се задържа? Защо базата се разтича? Съвместими ли са различните марки козметика за маникюр? Задайте вашите въпроси!

прочети още

Колекция 8 цвята гел лак Mixcoco - ЛЯТО 2019

Бъди неотразима и модерна, в цветовете на сезона! Безплатна доставка - на следващия ден!

прочети още

Стани дистрибутор на гел лакове Mixcoco в твоето населено място!

Ако имаш салон и желаеш да увеличиш приходите си от качествена козметика за маникюр...

прочети още

iGift - ваучери за подарък - вече и при нас!

Подарете козметика и материали за маникюр от Noktoplastika.Net чрез системата на iGift

прочети още

Безплатен продуктов семинар на гел лакове Mixcoco - гр. Пловдив

Семинарът ще се проведе на 16.06.2019 г. в хотел "SPS".

прочети още

Безплатен продуктов семинар на гел лакове Mixcoco - гр. Велико Търново

Семинарът ще се проведе на 02.06.2019 г. в хотел "Арена Търново".

прочети още

Виртуална разходка до магазин Noktoplastika.Net във Варна!

Как да ни откриете във Варна - гледайте в клипа!

прочети още

Спечели смартфон - ИГРА "Великден 2019"

От днес, 01.04.2019 г., стартира Великденската ни игра!

прочети още

Безплатен продуктов семинар на гел лакове Mixcoco - гр. Варна

Семинарът ще се проведе на 12.05.2019 г. в търг. център "Мама и аз", зала "Mediateca".

прочети още

Безплатен продуктов семинар на гел лакове Mixcoco - гр. Бургас

Семинарът ще се проведе на 05.05.2019 г. в хотел "Авеню".

прочети още

Защо маникюрът поражда увереност?

Страдате ли от липса на увереност? Това чувство обикновено следва определена крива. Какво означава това?

прочети още

Какво трябва да знаем за ТЕРМО гел лака?

Този сезон омбре маникюрът (преливка или смесването на два и повече цвята) продължава да е модерен.

прочети още

ГЕЛ ЛАК Color It - НАМАЛЕН на 5.70 лв.!

Намаление на гел лакове Color It!

прочети още

НАМАЛЕНИЕ!!! - UV/LED топ лак Mixcoco 15 ml - на 1/2 цена!

Страхотна НОВА цена от 14.75 лв. за топ лак Mixcoco без лепкав слой!

прочети още

ЛИКВИДАЦИЯ на гелови бои за рисуване - 2.99 лв.!

UV гелови боички с лепкав слой - намалени до изчерпване на количествата!

прочети още

Комплект за ноктопластика с акрил + ПОДАРЪК

Акрилна система за ноктопластика - 39 лв.

прочети още

Стартов комплект за ноктопластика с гел + ПОДАРЪК

Всичко необходимо за ноктопластика с гел - 119 лв.

прочети още

Осмомартенски ваучер за подарък!

8-ми Март наближава! Какво да подарите?

прочети още

Въпроси и отговори за One Step гел лаковете

Mixcoco One Step гел лакове - 23 цвята на фантастична цена с 35% отстъпка!

прочети още

35% намаление на гел лак Mixcoco One Step

Цена: 19.45 лв. - до изчерпване на количествата

прочети още

20 тънкости за перфектен гел лак и свалянето му

През последните години гел лакът измести обикновения лак и върна много дами в салоните, благодарение на неговия безупречен вид и трайност.

прочети още

ЛИКВИДАЦИЯ - Гел лак "котешко око" - хамелеон - 7.80 лв.!

Ликвидация на магнитни гел лакове - до изчерпване на количествата

прочети още

Промоция - Денят на влюбените - до 15.02.2019 г.

Вземи безплатна UV/LED база Mixcoco при покупка на гел лак Mixcoco N.003 и Mixcoco N.060

прочети още

Само през м. Януари >> -10% на всички гел лакове Mixcoco

-10% на всички продукти за маникюр с марка Mixcoco

прочети още

Коледно намаление - 2018 г.

Възползвайте се от -10% празнично намаление!

прочети още

Noktoplastika.Net във Варна - на 1 година!

Заповядайте заедно да отпразнуваме първия ни рожден ден!

прочети още

23.11.2018 г. - Черен петък - 10% НАМАЛЕНИЕ на всички продукти!

Възползвайте се от намалението на всички продукти в магазина!

прочети още

Ноктопластика вкъщи – стъпка по стъпка

Обичате предизвикателствата и естетичния външен вид? Готови сте да експериментирате и да се самообучавате?

прочети още

Ноктопластика - с гел или акрил?

Чудили ли сте се какви са предимствата на различните видове ноктопластика?

прочети още

След морето и басейна да се захващаме с ръцете!

Както домът и гардеробът, така и ръцете, и ноктите ни имат нужда от специална подготовка за зимата.

прочети още

В търсене на дълготрайния маникюр – гел лак или шилак?

Е, ако до сега сте се чудили каква е разликата между шилак и гел лак, вече знаете – такава на пръв поглед няма. Това е различна марка гел лак, станала нарицателно за продукта, подобно на Елка, Памперс, Ксерокс…

прочети още

Обява за работа: Магазин Noktoplastika.Net търси своя блогър!

Обичате ли да пишете статии, маникюрът ваше хоби ли е или може би ваша професия? Тогава продължете да четете...

прочети още

Mixcoco подарява празничен маникюр за бала

Игра за абитуриентки - спечели безплатен маникюр за бала, гр. Варна!

прочети още

Безплатен семинар за салони в Бургас

Заповядайте на представяне на гел лакове Mixcoco, Холандия

прочети още

Безплатен семинар - представяне на гел лакове Mixcoco

Mixcoco България организира семинар в гр. Варна

прочети още

Промоция "Свети Валентин" 2018

По случай Деня на влюбените Noktoplastika.Net предлага промоция на гел лак Mixcoco N.050 и гел лак Mixcoco N.051.

прочети още

Инструментите СТАЛЕКС вече и при нас!

Заредихме основната гама инструменти за маникюр и козметични цели от украинския производител СТАЛЕКС.

прочети още

Noktoplastika.Net с нов магазин в гр. Варна

С удоволствие бихме искали да съобщим на всички клиенти от Варна и региона, че освен онлайн, вече можете да закупите любимите си продукти за маникюр и ноктопластика в новия ни магазин.

прочети още

Доставка на пратки във връзка с 22-ри септември 2017 г.

Офисите на Еконт на 22-ри септември ще са с работно време от 09:00 до 14:00 ч.

прочети още

15 интересни факта за ноктите

Освен в случаите, когато счупим или ударим нокът, през повечето време сме склонни да приемаме ноктите си за даденост, без да полагаме особени грижи за тях. Но те са доста по-сложно устроени, отколкото си мислим. Състоят се не само от видимата част, която лакираме. Нокътната плоча израства от матрица с вълнообразна форма. Бялата част, която прилича на дъга и е видима най-много на палците, се нарича лунула и е краят на матрицата.

прочети още

Как да предпазим гел лака от надигане

Основното предимство на гел лака е неговата издръжливост. Когато обаче скоро поставен гел лак започне да се надига, може да бъде доста разочароващо, след всички усилия, време и средства. Тази статия съдържа полезни съвети как да предотвратим това.

прочети още

Noktoplastika.Net с нова визия и Facebook магазин!

Добре дошли в обновения ни сайт!

прочети още