Ноктопластика - с гел или акрил?

Ноктопластика - с гел или акрил?

Може ли да имат нещо общо стоматологът и маникюристката ви? И това да са вашите нокти? Ако вече се усмихвате скептично, вероятно не знаете много за ноктопластиката. Като изключим Марлене Дитрих, която през 20-те години на миналия век използва картон за изкуствения си маникюр, откриватели и основатели на съвременната ноктопластика са именно зъболекари. Това става 30-ина години след картонения маникюр на Марлене и подобно на големите открития – съвсем случайно. Зъболекарят се казва Фред Слек и всичко започва от един наранен нокът. За да не пречи на работата му, Слек изработва от фолио нокътна плочка и я „пломбира”. След като осъзнава какво е направил, той подобрява съставките и продава патента си на козметичната индустрия. Така става възможно удължаването, укрепването и моделирането на ноктите по изкуствен начин. Дълго време маникюристите са се снабдявали с акрил за ноктопластика именно от стоматолозите.

И още нещо общо: подобно на стоматолозите, които посещаваме най-често по необходимост, ноктопластиката се налага не винаги заради каприз.

 

Счупен нокът? SOS!

Ноктопластиката е идеално решение за слаби и чупливи нокти, сцепен или отчупен маникюр и дори срещу вредния и грозен навик – гризането на нокти.

Най-често срещаната ноктопластика се извършва с гел или акрил, като разлика във времето за изработка и в цената на практика почти липсва. Обикновено трябва да си отделите около 2-3 часа. На 3-4 седмици да й правите поддръжка (частично сваляне на повърхностния слой на гела или акрила и запълване на израснала част от нокътя с нов). Независимо от материала, който се използва, опитните маникюристи уверяват, че разлика в качеството и ефекта на маникюра няма. Различията идват по-скоро при начина на работа, както и при свалянето на самата ноктопластика.

За изграждането на акрилни нокти обикновено се смесват полимер на прах и течен мономер. Сместа се нанася върху нокътя и се втвърдява на въздух за минути. Затова работата на маникюриста трябва да е особено прецизна. 

 

Акрилът е доста по-здрав от гела

Затова акрилният маникюр се предпочита от по-активни жени, дами с мъжки професии, спортисти, работещи при по-високи температури и по-агресивна околна среда. Въпреки че се отличава с твърдост и здравина, акрилът е досатъчно еластичен, за да не деформира нокътната плочка при растежа й. Сред плюсовете му, в сравнение с гела, е и премахването. Акрилът се разтваря в специална течност (на основата на ацетон) и почти не изисква пилене. Ноктопластиката с гел се отстранява или чрез накисване (ако изграждащият гел е soak-off), или чрез чрез изрязване и пилене.

И все пак, дамите най-често имат задръжки за използването на акрила заради неприятната миризма. Други пък са чувствителни или дори алергични към химичния му състав.

Съвременните технологии при производството на продукти за акрилна и гелова ноктопластика преодоляват все повече от недостатъците им. Обезмаслителите за нокти, които се нанасят преди гела и акрила, биват на киселинна и на безкиселинна основа. И двата вида предпазват от надигане на горните слоеве и осигуряват перфектна връзка на естествения нокът с изграждащия материал. Обезмаслителят на Kodi съдържа киселина, което го прави подходящ за употреба при акрилна ноктопластика. Нанася се на тънък слой и се изчаква да попие напълно за около минута.

Ако сте начинаещи маникюристи или правите акрилна ноктопластика у дома, акрилният мономер, който се използва в комбинация с акрилната пудра, е добре да бъде бавносъхнещ, за да осигури по-дълго време за моделиране. Обикновено акрилът стяга между 2 и 4 минути. При бавносъхнещия на Silcare времето е до 4 минути, като подобрената му формула не води до пожълтяване или обезцветяване на естествения нокът.

Акрилната пудра може да бъде в различен цвят – прозрачен, бял, розов, камуфлажен и др. Пудрите са лесни за нанасяне - не се разтичат върху ноктите. Могат да се използват за цялостно изграждане с форми или с удължители. Цветният акрил пък е подходящ за моделиране на декорации, перманентен френски маникюр, корекции и поддръжка. Стартовият комплект за акрилна ноктопластика обикновено включва акрилна пудра, мономер, обезмаслител, форми за изграждане, както и инструменти - четки за акрил, пила и полиращо блокче.

В комплекта за ноктпластика с UV гел на Silcare акрилът е заместен от UV изграждащ гел, вместо форми за изграждане има удължители, заедно с лепило, четките са за гел, има праймер и течност за почистване на лепкавия слой, а към инструментите е добавена UV лампа и гилотина за удължители.

 

Предимствата на гела пред акрила

са липсата на киселина и неприятни миризми по време на работа, а недостатъците му се минимизират все по-успешно от съвременните технологии. Вече има изграждащи гелове, които намаляват отрицателния ефект от изпичането с UV лампа, подбно на серия гелове Affinity на Silcare. Специалната му формула елиминира UV лъчите от синия спектър с 20%, което предотвратява пожълтяването на нокътната плочка. Този гел създава здрава връзка с ноктите и удължителите - до 60% повече от стандартните изграждащи гелове. Той е и с по-гъста консистенция от основната гама гелове на Silcare.

Друг вариант за преодоляване на част от недостатъците е използването на LED гелове и съответно LED лампи, които не изсушават нокътя, при повечето не се усеща парене и не се отделя топлина при изпичането.

Покритие с акрил, гел или гел лак не трябва да се използва при хора с проблем по ноктите – например гъбички, плесени или пожълтяване. Необходимо е първо болестотворните микроорганизми да бъдат елиминирани, а маникюр може да се прави след пълното оздравяване и израстване на засегнатите части.

 

Независимо дали сте избрали ноктопластика с гел или с акрил, ако сте се доверили на качествените продукти и маникюристи, бъдете сигурни, че и естествените, и ноктите с покритие ще бъдат здрави и блестящи дълго време.


Автор: Свилена Велчева
Всички права запазени!


Още от блога за маникюр:
Грижа за ръцете - терапии
20 тънкости за перфектен гел лак и свалянето му
Как маникюрът поражда увереност?

Ако имаш салон и желаеш да увеличиш приходите си от качествена козметика за маникюр...

прочети още

Подарете козметика и материали за маникюр от Noktoplastika.Net чрез системата на iGift

прочети още

Семинарът ще се проведе на 16.06.2019 г. в хотел "SPS".

прочети още

Семинарът ще се проведе на 02.06.2019 г. в хотел "Арена Търново".

прочети още

Мечтаете ли да отворите салон за маникюр? Ето основното, което ви е необходимо...

прочети още

Как да ни откриете във Варна - гледайте в клипа!

прочети още

От днес, 01.04.2019 г., стартира Великденската ни игра!

прочети още

Семинарът ще се проведе на 12.05.2019 г. в търг. център "Мама и аз", зала "Mediateca".

прочети още

Семинарът ще се проведе на 05.05.2019 г. в хотел "Авеню".

прочети още

Страдате ли от липса на увереност? Това чувство обикновено следва определена крива. Какво означава това?

прочети още

Този сезон омбре маникюрът (преливка или смесването на два и повече цвята) продължава да е модерен.

прочети още

Намаление на гел лакове Color It!

прочети още

Страхотна НОВА цена от 14.75 лв. за топ лак Mixcoco без лепкав слой!

прочети още

UV гелови боички с лепкав слой - намалени до изчерпване на количествата!

прочети още

Акрилна система за ноктопластика - 39 лв.

прочети още

Всичко необходимо за ноктопластика с гел - 119 лв.

прочети още

8-ми Март наближава! Какво да подарите?

прочети още

Mixcoco One Step гел лакове - 23 цвята на фантастична цена с 35% отстъпка!

прочети още

Цена: 19.45 лв. - до изчерпване на количествата

прочети още

През последните години гел лакът измести обикновения лак и върна много дами в салоните, благодарение на неговия безупречен вид и трайност.

прочети още

Ликвидация на магнитни гел лакове - до изчерпване на количествата

прочети още

Вземи безплатна UV/LED база Mixcoco при покупка на гел лак Mixcoco N.003 и Mixcoco N.060

прочети още

-10% на всички продукти за маникюр с марка Mixcoco

прочети още

Възползвайте се от -10% празнично намаление!

прочети още

Заповядайте заедно да отпразнуваме първия ни рожден ден!

прочети още

Възползвайте се от намалението на всички продукти в магазина!

прочети още

Обичате предизвикателствата и естетичния външен вид? Готови сте да експериментирате и да се самообучавате?

прочети още

Както домът и гардеробът, така и ръцете, и ноктите ни имат нужда от специална подготовка за зимата.

прочети още

Е, ако до сега сте се чудили каква е разликата между шилак и гел лак, вече знаете – такава на пръв поглед няма. Това е различна марка гел лак, станала нарицателно за продукта, подобно на Елка, Памперс, Ксерокс…

прочети още

Обичате ли да пишете статии, маникюрът ваше хоби ли е или може би ваша професия? Тогава продължете да четете...

прочети още

Игра за абитуриентки - спечели безплатен маникюр за бала, гр. Варна!

прочети още

Заповядайте на представяне на гел лакове Mixcoco, Холандия

прочети още

Mixcoco България организира семинар в гр. Варна

прочети още

По случай Деня на влюбените Noktoplastika.Net предлага промоция на гел лак Mixcoco N.050 и гел лак Mixcoco N.051.

прочети още

Заредихме основната гама инструменти за маникюр и козметични цели от украинския производител СТАЛЕКС.

прочети още

С удоволствие бихме искали да съобщим на всички клиенти от Варна и региона, че освен онлайн, вече можете да закупите любимите си продукти за маникюр и ноктопластика в новия ни магазин.

прочети още

Офисите на Еконт на 22-ри септември ще са с работно време от 09:00 до 14:00 ч.

прочети още

Освен в случаите, когато счупим или ударим нокът, през повечето време сме склонни да приемаме ноктите си за даденост, без да полагаме особени грижи за тях. Но те са доста по-сложно устроени, отколкото си мислим. Състоят се не само от видимата част, която лакираме. Нокътната плоча израства от матрица с вълнообразна форма. Бялата част, която прилича на дъга и е видима най-много на палците, се нарича лунула и е краят на матрицата.

прочети още

Основното предимство на гел лака е неговата издръжливост. Когато обаче скоро поставен гел лак започне да се надига, може да бъде доста разочароващо, след всички усилия, време и средства. Тази статия съдържа полезни съвети как да предотвратим това.

прочети още

Добре дошли в обновения ни сайт!

прочети още
/div>