15 интересни факта за ноктите

15 интересни факта за ноктите

Освен в случаите, когато счупим или ударим нокът, през повечето време сме склонни да приемаме ноктите си за даденост, без да полагаме особени грижи за тях. Но те са доста по-сложно устроени, отколкото си мислим. Състоят се не само от видимата част, която лакираме. Нокътната плоча израства от матрица с вълнообразна форма. Бялата част, която прилича на дъга и е видима най-много на палците, се нарича лунула и е краят на матрицата.

 

  

 

Интересно ли звучи? Ето още 15 чудати факта за ноктите:

 1. Ноктите растат средно с 3.5 милиметра на месец. Тези на доминиращата ръка са склонни да растат по-бързо.
 2. Белите петна по ноктите ви не показват недостиг на калций. "Калциевият дефицит, предизвикващ бели петна по ноктите, е най-разпространеният мит, последван от дефицита на цинк. Истината е, че белите петна са безвредни и изобщо не показват някакъв специфичен недостиг на витамини ", казва Джестика Крант, американски дерматолог. "Най-вероятно те са признаци на предишна травма на нокътната плоча (твърдата част на ноктите) или матрицата (източникът на нокътната плоча, която се намира под кожата)".
 3. Ноктите са съставени от същото вещество като косата, а именно кератин. Това означава, че същите храни, които са добри за вашата коса, са добри и за вашите нокти. Разнообразна диета, богата на витамини, антиоксиданти, плодове и зеленчуци, протеини и минерали, е ключът към здрави нокти и коса.
 4. Мъжките нокти растат по-бързо от тези на дамите. Възможно е изключение при жените по време на бременност, според Американската академия по дерматология.
 5. Ноктите са една от съществените разлики между приматите и останалите бозайници.
 6. Гризането на ноктите се нарича онихофагия. Това е и най-често срещаният "нервен навик". Приблизително половината деца между 10 и 18 години гризат ноктите си, но повечето хора спират до 30-годишна възраст. Докато гризането на ноктите е до голяма степен безобидно за тяхното здраве (макар и нехигиенично), възможните рискове за организма включват кожни и паразитни инфекции.
 7. Ноктите са прозорец към целия организъм. Един добре обучен дерматолог може да разбере много за здравословното състояние на човек само по ноктите. От промяна в цвета им (синьо-бяло), до капиляри по кожичките (автоимунно заболяване), до пожълтели, бели или хлабави нокти, всичко това понякога може да означава сериозно заболяване. Ако видите нещо необичайно, като тъмнокафяви оттенъци по кутикулите, придружени с кафява линия върху целия нокът, отидете на консултация с дерматолог, защото това може да означава меланома.
 8. Ноктите растат по-бързо през лятото, отколкото през зимата. Според Американската академия по дерматология, различните периоди от годината (както и възрастта ви, гени и някои други фактори) могат да се отразят на скоростта на растежа на ноктите.
 9. Около 10% от дерматологичните състояния са свързани с ноктите. Около половината от заболяванията по ноктите са причинени от гъбични инфекции, по-често на ноктите на краката. Други често срещани състояния включват бели петна, вертикални линии, бактериални инфекции и врастнали нокти на краката. Възрастните хора са склонни да имат повече проблеми с ноктите, отколкото по-младите.
 10. Стресът може да повлияе върху ноктите ви. Той може да потисне растежа им. Важно е да намирате начини за разтоварване и да получавате качествен сън за оптимално здраве на ноктите (и за цял куп други неща). Хроничният стрес и умората отклоняват енергията и хранителните вещества на организма далеч от ноктите и косата.
 11. Има причина, поради която не можем да изтърпим звука от драскане на нокти по черната дъска (в училище). Само мисълта за това е достатъчна, за да ни накара да стиснем зъби. На какво се дължи това? Според изследване, направено през 2011 г., част от причините е, че този шум е на честота, която естествено се усилва от формата на нашите ушни канали.
 12. Кутикулите имат важна роля. Именно затова много експерти препоръчват да не ги премахвате за естетически цели. Кутикулата е там, за да служи като бариера за влагата и микроорганизмите от организма, поради което е много важно да не ги режете и да не позволявате на маникюристите да ги режат. Според дерматолозите, те трябва единствено да се избутват внимателно.
 13. Твърдостта на ноктите е предимно генетична. Не може да се направи много за формата им или за това колко бързо растат, но ноктите, които непрекъснато се чупят или цепят, могат да сигнализират за изсушаване. Миенето на съдове и домакинска работа с препарати без дебели гумени ръкавици, честото лакиране и използване на много дезинфектанти за ръце са все виновници, които допринасят за лошото им състояние. За да защитите ръцете си, използвайте редовно крем за ръце и нокти (не само веднъж дневно). Ако създадете тези полезни навици, задължително ще забележите положителна промяна в ноктите си.
 14. Вашите нокти се нуждаят от кръв, за да оцелеят. Някога чудили ли сте се защо нокътят ви пада след травма? Ето обяснението: тъй като нокътната плоча се нуждае от нормален приток на кръв, кислород и хранителни вещества, при удар е възможно да се разрушат нежните микроскопични връзки. След време удареният и паднал нокът се заменя с нов, идеално здрав. Ако травмата е в основата на нокътя, където е матрицата, е възможно тя да се повреди и винаги след това да израства деформиран нокът.

   

Още интересни статии за маникюр и ноктопластика:
Как да предпазим гел лак от надигане?
20 тънкости за перфектен гел лак и свалянето му
Въпроси и отговори за One Step гел лаковете или гел лакове с база

Ако имаш салон и желаеш да увеличиш приходите си от качествена козметика за маникюр...

прочети още

Подарете козметика и материали за маникюр от Noktoplastika.Net чрез системата на iGift

прочети още

Семинарът ще се проведе на 16.06.2019 г. в хотел "SPS".

прочети още

Семинарът ще се проведе на 02.06.2019 г. в хотел "Арена Търново".

прочети още

Мечтаете ли да отворите салон за маникюр? Ето основното, което ви е необходимо...

прочети още

Как да ни откриете във Варна - гледайте в клипа!

прочети още

От днес, 01.04.2019 г., стартира Великденската ни игра!

прочети още

Семинарът ще се проведе на 12.05.2019 г. в търг. център "Мама и аз", зала "Mediateca".

прочети още

Семинарът ще се проведе на 05.05.2019 г. в хотел "Авеню".

прочети още

Страдате ли от липса на увереност? Това чувство обикновено следва определена крива. Какво означава това?

прочети още

Този сезон омбре маникюрът (преливка или смесването на два и повече цвята) продължава да е модерен.

прочети още

Намаление на гел лакове Color It!

прочети още

Страхотна НОВА цена от 14.75 лв. за топ лак Mixcoco без лепкав слой!

прочети още

UV гелови боички с лепкав слой - намалени до изчерпване на количествата!

прочети още

Акрилна система за ноктопластика - 39 лв.

прочети още

Всичко необходимо за ноктопластика с гел - 119 лв.

прочети още

8-ми Март наближава! Какво да подарите?

прочети още

Mixcoco One Step гел лакове - 23 цвята на фантастична цена с 35% отстъпка!

прочети още

Цена: 19.45 лв. - до изчерпване на количествата

прочети още

През последните години гел лакът измести обикновения лак и върна много дами в салоните, благодарение на неговия безупречен вид и трайност.

прочети още

Ликвидация на магнитни гел лакове - до изчерпване на количествата

прочети още

Вземи безплатна UV/LED база Mixcoco при покупка на гел лак Mixcoco N.003 и Mixcoco N.060

прочети още

-10% на всички продукти за маникюр с марка Mixcoco

прочети още

Възползвайте се от -10% празнично намаление!

прочети още

Заповядайте заедно да отпразнуваме първия ни рожден ден!

прочети още

Възползвайте се от намалението на всички продукти в магазина!

прочети още

Обичате предизвикателствата и естетичния външен вид? Готови сте да експериментирате и да се самообучавате?

прочети още

Чудили ли сте се какви са предимствата на различните видове ноктопластика?

прочети още

Както домът и гардеробът, така и ръцете, и ноктите ни имат нужда от специална подготовка за зимата.

прочети още

Е, ако до сега сте се чудили каква е разликата между шилак и гел лак, вече знаете – такава на пръв поглед няма. Това е различна марка гел лак, станала нарицателно за продукта, подобно на Елка, Памперс, Ксерокс…

прочети още

Обичате ли да пишете статии, маникюрът ваше хоби ли е или може би ваша професия? Тогава продължете да четете...

прочети още

Игра за абитуриентки - спечели безплатен маникюр за бала, гр. Варна!

прочети още

Заповядайте на представяне на гел лакове Mixcoco, Холандия

прочети още

Mixcoco България организира семинар в гр. Варна

прочети още

По случай Деня на влюбените Noktoplastika.Net предлага промоция на гел лак Mixcoco N.050 и гел лак Mixcoco N.051.

прочети още

Заредихме основната гама инструменти за маникюр и козметични цели от украинския производител СТАЛЕКС.

прочети още

С удоволствие бихме искали да съобщим на всички клиенти от Варна и региона, че освен онлайн, вече можете да закупите любимите си продукти за маникюр и ноктопластика в новия ни магазин.

прочети още

Офисите на Еконт на 22-ри септември ще са с работно време от 09:00 до 14:00 ч.

прочети още

Основното предимство на гел лака е неговата издръжливост. Когато обаче скоро поставен гел лак започне да се надига, може да бъде доста разочароващо, след всички усилия, време и средства. Тази статия съдържа полезни съвети как да предотвратим това.

прочети още

Добре дошли в обновения ни сайт!

прочети още
/div>